Guide til vinsmagninger

Guide til vinsmagninger

Uanset om du er nybegynder i vin, eller erfaren vinsmager, så er vinsmagninger en sjov måde at lære hvad du kan lide og ikke kan lide. Det er den perfekte mulighed for at prøve ny vin, uden at være nødt til at købe en hel flaske, hvis du ikke kan lide den. For at hjælpe dig med din næste vinsmagning har vi lavet en liste med vores ”do’s and dont’s”, så uanset hvor erfaren du er, kan du føle dig godt tilpas mens du smager fantastiske vine.

Der er forskellige typer vinsmagnings begivenheder, fra de mere uformelle, hvor vinen står rundt i lokalet på borde, hvor du går rundt og smager, til de mere strukturerede, hvor man sidder ned ved et bord med en guide. Uanset hvilken type det er, her er vinsmagningens ”do’s and dont’s”.

Leder du efter vinsmagninger? Så se her!

Her på siden samler vi de bedste oplevelser. Heriblandt vinsmagninger fra hele landet. Du kan f.eks. opleve en vinsmagning i København hos Danmarks ældste vinhandel, Kjær Sommerfeldt.

Vil du hellere prøve en fantastisk vinsmagning i Århus? Så klik her og læs mere om vinsmagning hos Smagførst i Århus.

Syddanmark er beriget med deres helt egen vingård. De tilbyder heldigvis også vinsmagninger! Det er en helt unik oplevelse, hvor du først får lov at gå rundt blandt druerne, og sidenhen smage den fantastiske vin. Se mere om vinsmagning i Kolding hos Modavi.

 

DO’S

Hav en plan

Hvis du deltager i en vinsmagning hvor man går rundt, kan oplevelsen godt ende med at være overvældende, selv for professionelle. Vores råd er at give dig selv et tema i starten og derefter prøve at spotte forskellen i vinen fra det tema. For eksempel, kan du starte med hvidvin fra et bestemt område lavet med en bestemt druesort. Smag 5 eller deromkring og noter forskellen mellem dem.

Tag noter

Hvordan du tager noter til en vinsmagning, er helt op til dig, men du bør prøve det. Efter du har smagt adskillige glas, kan din hukommelse godt blive lige tåget. Brug dit eget sprog, så det giver mening for dig og giv den en score ud af 10 baseret på din personlige smag. Husk, vin har sit eget sprog; det tager tid at blive flydende. Efterhånden, vil ‘kattetis på en god måde’ blive til ‘hyldeblomst’. Medbring altid kuglepen og papir i tilfælde af at det ikke er en inkluderet, og du skal bruge det

Prøv noget nyt

Hold dig ikke kun til det, du kender. Højst sandsynligt vil du smage et bredt udvalg af vine, både kendte og ukendte. Hvis du deltager i en vinsmagning hvor man går rundt og smager vin fra forskellige regioner, prøv din yndlings vindruesort men fra et andet land. Lad dine fordomme blive derhjemme og prøv en vin du tror du vil hade. Det værste der kan ske, er at du ender med at spytte ud, men man ved aldrig, måske finder du din nye yndlingsvin!

Stil spørgsmål

Hvis du er i tvivl om en vin eller ønsker at kende dens baggrund, så spørg endelig værten eller dem som hælder op. En god vinsmagnings vært vil være imødekommende og informativ, og når vinen får lidt kontekst, kan det hjælpe dig med at nyde den mere. Værten er der for at hjælpe dig og guide dig igennem vinsmagningen. Det er deres job at vide alt om de vine de serverer, så benyt deres tilstedeværelse. Der findes ingen dumme spørgsmål. Bare fordi mange af os har drukket vin i mange år, betyder det ikke at vi pludselig ved alt om det!

Rens smagspaletten

Hvis det er vand tilgængelig, tag en slurk mellem vinene og brug det til at skylle dit glas. Normalt vil du blive tilbudt kiks eller andre snacks under din vinsmagning. Lad være med at gå amok, det er ikke en erstatning for frokost. Det er der for at hjælpe dig med at rense smagspaletten og gøre dig klar til din næste vin.

Spyt ud

Vinsmagninger er et farligt sted for uindviede! Du kan selvfølgelig synke, hvis du har lyst, men gør det mod slutningen, ellers ender du med at miste hukommelsen og blive forfærdeligt fuld. Du lærer mere og dit hoved kommer til at takke dig i morgen. Det er meget svært at holde styr på hvor meget man har drukket ved en vinsmagning, især til dem hvor man går rundt.

 

DONT’s

 

Vær ikke bange for at sige din mening

Der er ikke rigtige og forkerte svar når det gælder vinsmagning; det er totalt subjektivt. Del din mening og tanker med andre gæster. Hvis værten spørger hvilken vin du kan lide, så fortæl dem det. Så kan de hjælpe med at matche din smag med lignende vine.

Lad være med at drikke for hurtigt

Vinsmagning handler om mere end at drikke. Husk disse 4 nemme trin:

  • Se – Se på farven og klarheden. Vær mere specifik end rød og hvid – hvilken slags rød er det? Kastanje, lilla, rubin, eller måske brun? Er den vandet eller mørk, uklar eller klar?
  • Hvirvl – Mens du hvirvler, hvis flere dråber vin sætter sig på indersiden af glasset, indikerer det et højere alkoholindhold. Benyt lejligheden til at dufte til din vin for at danne et første indtryk.
  • Duft – bring glasset op til din næse for at danne et andet indtryk og mærk aromaen. Er det en mørk sort frugt? Knasende rød frugt?  Spørg dig selv hvad det ikke er. Det hjælper også.
  • Sip og Nyd- Endelig er det tid til at smage. Tag et sip, ikke en slurk, og lad den rulle rundt i din mund. Vinsmagning ligger meget i teksturen, som du vil gå glip af hvis du synker for hurtigt. Ånd ud og se hvor lang tid smagen varer. Hvis den forsvinder, har den en kort afslutning, hvis den dvæler, har den en lang afslutning. En lang afslutning er som regel et tegn på kvalitet.


Undgå parfume og aftershave

Intet skriger amatør som at dukke op til en vinsmagning med stærk parfume. Det påvirker faktisk mere dem omkring dig eftersom du vænner dig til din egen aroma, men det gør det meget svært for dem tæt på dig at smage. Undgå det for enhver pris, men tag noget med i din taske til bagefter hvis du ikke kan leve uden!

Hold ikke på glasset

Hold altid dit glas ved stilken, ikke rundt om glasset. Du får ikke bare fedtede fingre på glasset, du påvirker også temperaturen på vinen, hvilket vil påvirke din smagsoplevelse. Det er også en sikker måde at irritere vin snobber på

Gå ikke til vinsmagninger på tom mave

Det kan altid anbefales at spise noget før en vinsmagning, selv hvis du ikke synker. Alle de små sip bliver hurtigt meget, og du kan ende med at drikke mere end du tror.

Tag ikke en hvid skjorte på!

Tro os, det er ikke det værd!

 


 

Vinsmagninger i Danmark

Så der har du det, et par tips du kan bruge. Nu er du klar til at gå en verden af vinsmagninger i møde! Hvorfor ikke gøre det med en af vores vinsmagnings ture rundt omkring i Danmark?

Vinsmagning i København

Vinsmagning i Århus

Vinsmagning i Syddanmark 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply